Şerit Komutlarını Atla
Ana içeriğe atla

Pazar Yeri Kuruluşu

Genel Bilgiler

1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanuna istinaden çıkarılan ve 12/7/2012 tarihli ve 28351 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik” ile pazar yerlerinin kurulmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
 
Bu Yönetmelikten önce, ülkemizde pazar yerlerine ilişkin genel anlamda bir yasal düzenleme bulunmamakta idi. Bazı belediyeler tarafından hazırlanan özel yönetmelikler, genelgeler,  veya talimatlar çerçevesinde pazar yerlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Bu anlamda, “Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik” pazar yerlerine ilişkin usul ve esasları düzenleme konusunda belediyeler için çerçeve yönetmelik niteliğine sahiptir. 
 
Bu yönetmeliğin temel amacı; pazar yerlerini modern bir yapıya kavuşturmaktır. Pazar yerlerinin kurulma aşamasında, tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve üreticiler ile pazarcıların faaliyetlerine standart getirilmesi öncelikle hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra,  malların ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenilirliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılması da göz önünde bulundurulur. 


Semt ve Üretici Pazarları

Pazarlar, genel anlamda semt ve üretici pazarları olarak sınıflandırılmaktadır. Semt pazarları; üreticiler ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yeri olarak tanımlanırken, üretici pazarları yalnızca üreticilerin kendi ürettikleri malları perakende olarak doğrudan tüketicilere sattıkları yerler olarak tanımlanmaktadır. 


Pazar Yerleri Kimler Tarafından Kurulur

Pazar yerleri; imar planında belirlenmiş veya asıl tahsis amacını engellememek kaydıyla ayrılmış diğer alanlarda belediyeler veya belediyelerin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları iştirakleri tarafından kurulur. Gerçek veya diğer tüzel kişiler tarafından pazar yerleri kurulamaz.


Pazar Yeri Kuracak Belediye İştiraklerinde Aranılacak Şartlar

Belediyelerin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları iştirakleri tarafından da pazar yerleri kurulabilir. Söz konusu iştiraklerin aşağıdaki şartları taşıması gerekir:
 
1- Anonim şirket şeklinde kurulması,
 
2- Ödenmiş sermayesinin en az iki yüz elli bin Türk Lirası olması,
 
3- Esas sözleşmesinin Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun olması,
 
4- Yönetim Kurulu üyelerinin 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmaması ve bu kişiler ile şirketin mali ve ticari itibar bakımından engel bir durumunun bulunmaması,
 
5- Vergi mükellefi olması,
 
6- Pay senetlerinin nama yazılı olması,
 
7- İlgili mevzuatla aranılan diğer şartlara sahip olması


Pazar Yeri Kurulacak Yerin Özellikleri

Semt pazarlarının kurulmasında, tüketici piyasasının büyüklüğü, ulaşım imkânları, semt pazarı sayısı ve bunların birbirlerine yakınlığı ile semt pazarının çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler ile can ve mal güvenliği riski göz önünde bulundurulurken, üretici pazarlarının kurulmasında, yörede yetiştirilen mal miktarı ve çeşidi, üretim sezonu ile üretici ve tüketici talepleri dikkate alınır.


Pazar yerinde bulunması gereken hizmet tesisleri ve özellikleri

Bütün pazar yerlerinde bulunması gereken zorunlu hizmet tesisleri ve bu tesislerin özellikleri aşağıda sırasıyla belirtilmiştir.
 
Satış yerleri, ebatları ve biçimi mal teşhirini olumsuz etkilemeyecek, alışveriş için yeterli geçiş yolları bırakacak ve pazara standart bir görünüm kazandıracak şekilde ilgili meslek kuruluşunun da görüşü alınarak belediye encümenince belirlenir.
 
Zabıta bürosu, ihtiyacı karşılayacak büyüklükte olacak, hatta seyyar kabinlerde zabıta bürosu olarak kullanılabilir.
 
Çöp toplama alanları, pazar yerinin uygun bir yerinde ihtiyacı karşılayacak büyüklükte yer ayrılır.
 
Güvenlik kameraları, pazar yerlerinde can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla, pazar yerinin kapasitesi göz önünde bulundurularak uygun alanlara yerleştirilir.
 
Tuvaletler, ihtiyacı karşılayacak sayıda ve özellikte olacaktır. İhtiyacı karşılayacak nitelikte, seyyar tuvalet kabinleri veya pazar yerinin çevresinde bulunan tuvaletler de kullanılabilir.
 
Elektronik tartılar, tüketicilerin satın aldıkları malları kontrol edebilecekleri elektronik tartılar pazar yerlerinin giriş ve çıkışlarına konulur.
 
Hoparlör sistemi, pazar yerinde duyuru ve ilamların yapılmasını teminen yeterli kapasite hoparlör sistemi kurulur.
 
Aydınlatma sistemi, pazar yerlerinin yeterli düzeyde aydınlatılmasına imkân sağlayacak aydınlatma sistemi kurulur.
Yukarıda öngörülen zorunlu tesislere ilave olarak kapalı pazar yerlerinde, pazar yerinin iş hacmi ile burada faaliyet gösterenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde otopark alanı ile yeterli kapasitede havalandırma sistemi bulunur.
Hem açık hem de kapalı pazar yerlerinde zorunlu tesisler dışında ihtiyaca göre belirlenecek diğer tesislerin belediyece oluşturulabilmesi mümkündür.
 


Tablo 2: Örnek; pazar yeri yerleşim planı



 

Pazar Yeri Kuruluş Komisyonu

İmar planlarında pazar yeri olarak belirlenen veya belirlenecek alanlar ile asıl tahsis amacını engellememek kaydıyla ayrılmış veya ayrılacak diğer alanların uygunluğunu değerlendirmek üzere bir pazar yeri kuruluş komisyonu kurulur. Komisyon tarafından hazırlanan rapor, belediye meclisine sunulur. Belediye meclisi komisyon tarafından hazırlanan raporu değerlendirmek suretiyle pazar yeri kuruluşuna karar verir.

Pazar yeri kuruluş komisyonu başkanlığı, ilgili belediye başkanı ya da görevlendireceği yardımcısı tarafından yürütülür. Komisyonun diğer üyelikleri, belediyenin imar ve denetim ile ilgili müdürlüklerinden görevlendirilecek ikişer ve il müdürlüğü, il/ilçe emniyet müdürlüğü, il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğü, il/ilçe sağlık müdürlüğü/ilçe sağlık grup başkanlığı, ilgili meslek kuruluşu ve ziraat odası ile o yerde faaliyet gösteren en fazla üyeye sahip tüketici örgütünce belirlenecek birer temsilciden oluşur.
 
Tüketici örgütü bulunmayan yerlerde tüketiciler, o yerde en fazla ortağa sahip tüketim kooperatifleri tarafından temsil edilir. Komisyonun, o yerde ilgili kuruluşun bulunmamasından kaynaklanan noksan üyelikleri, sırasıyla ilçe ya da il nezdinde faaliyet gösteren ilgili kuruluşça doldurulur.

Tablo 1: Pazar yeri kuruluş komisyonu

Pazar Yeri Yerleşim Planı

Pazar yeri inceleme komisyonu raporuna göre, belediye meclisi tarafından pazar yeri kurulmasına karar verilir. Belediye meclisinin pazar yeri kurulmasına karar vermesine müteakip ilgili belediye tarafından üç ay içinde “pazar yeri yerleşim planı” hazırlanır ve hazırlanan yerleşim planı belediye encümenince onaylanır.

Pazar yeri yerleşim planının hazırlanmasında, pazar yerindeki satış yerlerinin en az yüzde yirmisinin üreticilere ayrılması ve satış yerlerinin sebze ve meyve ve diğer gıda, ihtiyaç maddelerinin birbirini olumsuz etkilemeyecek şekilde ayrı ayrı satışa sunulması hususuna dikkat edilir.


Pazar Yerlerinin Kuruluş Günü

Pazar yerlerinin kuruluş günü, açılış ve kapanış saatleri mevsim şartları ve yöresel şartları değerlendirilmek suretiyle belediye encümenince tespit edilir. Kuruluş günü tespit edilirken, o yerdeki diğer pazarların kurulduğu günlerle aynı olmayacak şekilde belirleme yapılır.
 
Bununla birlikte, pazar yerlerinin kuruluş günü, açılış ve kapanış saatlerinin belirlenmesinde, ilgili meslek kuruluşunun da görüşü de alınır. 


Pazar Yerlerinin Taşınması

Çevreye, altyapıya ve trafiğe yük getiren, ulaşım imkânları ve alan büyüklüğü yetersiz olan ve uygun çalışma ortamı bulunmayan pazar yerleri, pazar yeri kuruluş komisyonunca durumun incelenmesine müteakip meclis kararı ile başka bir alana taşınabilir.​